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Stand-by mode of a battery 
charger 

- stand-by mode ETF 1 

Question 
A battery charger for specific secondary batteries charges a discharged battery when it is connected 
to the charger that is connected to the mains. 
As long as the battery charger remains connected to the battery and the mains, there will be the 
operation mode when the charger is charging, or changes to the non-operation mode when the 
charger is not charging and vice versa, depending on the state of charge of the connected battery. 
Which tests of clause 19.11.4 are applicable in this case? 

Decision 

All tests of clause 19.11.4 are applicable. 

Explanatory notes 
The changes in the operation of the charger could be considered as changes that occur during 
cyclical operation. If it relies upon a programmable component to function correctly, the charger wlil 
be subjected to the test of clause 19.11.4.8, unless restarting at any point in the operation cycle due 
to a voltage dip will not result in a hazard. No other tests of clause 19.11.4 would be applicable. 
But on the other hand, the charger circuit is connected continuously to the supply mains when the 
battery is connected but is not being charged. This is a characteristic of a stand-by circuit as 
indicated in clause 19.11.3. 
The battery charger is placed in a stand-by mode by the state of charge monitoring device when 
the connected battery is fully charged. 
EMP can influence the operation of the charger which may result in permanent charging and thus 
overcharging of the battery. All tests of clause 19.11.4 would be applied. 

 
The decision was confirmed in the second IEC/TC61 meeting held in November 2021. 

 
 
 


